Accoya steigerhout

Duurzame Accoya meubelen

Drents Design Havelte kent zijn verantwoordelijkheid t.o.v. het milieu en naast het gebruik van vurenhout,  wat groeit in de cultuurbossen van Scandinavië en waar de aanwas groter is dan de hoeveelheid die gekapt wordt kunnen wij nu ook meubelen aanbieden van Accoya.

Accoya is een houtsoort die ‘gemaakt’ wordt d.m.v. verduurzamen het acetyleren. Het goedkope hout wat als grondstof gebruikt wordt heet radiata pine. Maar in principe kan elk type snelgroeiende hout behandeld worden. Dit betekent dat er voortaan alleen hout van uiteraard, duurzaam beheerde plantages gebruikt kan worden en dat de regenwouden behouden blijven.

Accoya hout

De hieruit ontstane ‘houtsoort’ heet ‘Accoya’. De eerste twee letters staan voor ‘acetylation’, dat verwijst naar het gebruik van azijn in het proces. De rest komt van sequoia, een boom die bekend staat vanwege zijn sterkte en levensduur. Accoya is 30 procent harder dan het oorspronkelijke materiaal en valt in de hoogste duurzaamheidklasse.

Wat is acetyleren?
Bij acetyleren worden de aanwezige sappen, (welke zorgen voor het krimpen en zwellen van het hout) uit het hout verdrongen door azijnzuur. Na het proces wordt het azijn uit het hout getrokken waardoor ook het hars het hout verlaat.
Door deze bewerking is Accoya qua duurzaamheid vergelijkbaar met hardhout.

duurzaam steigerhout